ua

Всі новини

structure

РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕВІРКИ ПОЛЬОВИХ ДОСЛІДІВ

21/07/2023

Повернутись

        Український інститут експертизи сортів рослин (далі – УІЕСР) згідно своїх статутних положень здійснює наукову та методичну координацію проведення науково-технічної експертизи сортів рослин. Відповідно до наказу 2 червня 2023 р. № 208-ОД у період з 12 червня по 6 липня 2023 року з метою контролю за виконанням Програми польових досліджень кваліфікаційної експертизи сортів рослин на 2023 рік, ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю; дослідження колекції сортів; закладки дослідів у філіях УІЕСР, було проведено перевірку на відповідність їх агротехнічним та методичним вимогам. У 2023 році польові дослідження проводяться на 19 філіях УІЕСР в 27 пунктах досліджень. 

       Внаслідок нападу російської федерації на Україну та ведення воєнно-бойових дій на території Донецької області, відбулися зміни в спеціалізації досліджень. Дослідження сортів кукурудзи звичайної, сої культурної перенесено з Донецької філії УІЕСР на Кілійський відділ польових досліджень Одеської філії УІЕСР.



     Всього на дослідних полях пунктів дослідження закладено 19 489  фізичних сортодослідів. Загальна площа під дослідами – 310,05 га.

     Проаналізувавши всі акти перевірки дослідів та звіти робочих груп, слід відмітити, що рівень проведення досліджень, якість виконання обліків, спостережень, своєчасність та дотриманість агротехнічних заходів, знаходиться на належному рівні, незважаючи на складні обставини воєнного стану.

     Більшість пунктів досліджень, мають високий рівень науково-технічної діяльності, польові досліди закладені відповідно до чинних методик. Естетичний стан закладених дослідів добрий, первинна документація ведеться належним чином.

      За результатами перевірки дослідів підготовлено Пропозиції, які схвалені Вченою радою та на підставі яких буде сформовано План заходів з метою покращення рівня проведення кваліфікаційної експертизи.









Повернутись