ua

Всі новини

structure

На шляху отримання об’єктивних, достовірних та стабільних результатів

07/12/2020

Повернутись

Польовий дослід – найважливіший інструмент дослідження в ході проведення кваліфікаційної експертизи. Ефективність і якість організації проведення польових досліджень та результативність розкривається їхнім методологічним рівнем та рівнем забезпечення пунктів дослідження матеріалами необхідними для визначення показників щодо характеристики сортів-кандидатів.

Ріст, розвиток і продуктивність польових культур значною мірою залежать від метеорологічних умов року в період вегетації. Відповідно «Методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Загальна частина» за кваліфікаційної експертизи сортів рослин потрібно ретельно слідкувати за метеорологічними умовами в зоні проведення досліджень.             УІЕСР станом на грудень 2020 року 24 пункти дослідження забезпечив цифровими метеостанцією METEOTREK®  (2018 рік - 5 шт.; 2019 рік – 4 шт.; 2020 рік -15 шт.).















METEOTREK® – автономна метеостанція, розроблена відомим вітчизняним виробником електроніки і gps - обладнання BITREK® в співробітництві з IT-компанією  IT INNOVATIONS. Це високотехнологічне обладнання призначене для збору даних про погодні умови і передавання цієї інформації по  GPRS- зв’язку.

Таким чином, інформація, яка вимірюється, перетворюється в цифрові і аналогові сигнали, які надходять до основного блоку, де обробляються, потім зберігаються в незалежній пам'яті і передаються на сервер УІЕСР. Програмне забезпечення дозволяє накопичувати та узагальнювати результати метеоспостережень, як в розрізі пунктів досліджень так і в розрізі ґрунтово-кліматичної зони проведення досліджень, здійснювати розрахунок важливих показників (сума активних температур, сума ефективних температур, гідротермічний коефіцієнт, тощо). Додатково метеостанції на пунктах, що проводять дослідження з кваліфікаційної експертизи сортів кукурудзи звичайної укомплектовані датчиком сонячної радіації (піранометром).

А також  в 2020 році Українським інститутом експертизи сортів рослин проведена робота щодо покращення матеріально-технічної бази філій (пунктів досліджень проведення польових дослідів) шляхом придбання лабораторного обладнання, приладів, тощо. Зокрема закуплено 12 вологомірів, 22 лічильників зерна, 19 пурок, 22 сушильні шафи, 22 ґрунтових термометри, 30 лопаток агрономічних, ваги різного ступеня точності, 11 цифрових USB мікроскопів, 15 степлерів для підв’язування та маркування нетипових рослин, 6 секаторів,  40 секаторів (типу ножиці), тощо та передано на пункти дослідження і використовується для проведення досліджень відповідно методичних вимог.

Вважаємо, що проведення кваліфікаційної експертизи з застосуванням нових, сучасних приладів забезпечить отримання об’єктивних, достовірних та стабільних результатів.

Робота триває...


Повернутись