СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО З НУБІП
07/02/2025
ПовернутисьВ рамках стратегічного партнерства (договір про співробітництво від 24.07.2024 №158) Український інститут експертизи сортів рослин регулярно проводить на своїй базі навчання студентів НУБіПу.
На початку навчального семестру з метою забезпечення якості професійної підготовки студенти, які навчаються за освітнім напрямом «Магістр» зі спеціальності «Агрономія» та опановують дисципліну «Державна кваліфікаційна експертиза з основами інтелектуальної власності», ознайомились з роботою Українського інституту експертизи сортів рослин, провідної експертної установи, яка забезпечує проведення комплексу польових та лабораторних досліджень сортів рослин з метою їх державної реєстрації.
Майбутні фахівці відвідали лабораторію показників якості сортів рослин, де проводять дослідження з вивчення технологічних якостей зерна сортів пшениці, жита і тритикале, технологічних і споживчих якостей круп’яних, зернобобових, олійних культур, де співробітники лабораторії представили їм комплекс обладнання та матеріали для лабораторних досліджень з кваліфікаційної експертизи сортів рослин, визначення посівних властивостей насіння.
Старший науковий співробітник Світлана Ляшенко ознайомила студентів з основними показниками, що визначають якість сортів, методами та методиками їх визначення. Магістри дізнались, що аналізи виконують за єдиними чинними методиками на однотипному обладнанні, що забезпечує дотримання принципу єдиної відмінності одного сорту від іншого – основного критерію науково-технічної експертизи сортів рослин.
Також магістри отримали інформацію щодо комплексому досліджень з перевірки відповідності надісланої проби вказаному типу зерна, визначення склоподібності, твердозерності, вологості, умісту та якості білка, клейковини, фізичних якостей тіста на фаринографі й альвеографі, стану вуглеводно-амілазного комплексу, борошномельних, хлібопекарських властивостей лабораторного помелу для пшениці м’якої, жита і тритикале.
Студенти мали можливість познайомитись з процедурою проведення аналізу сортів на наявність в них ГМО, обладнанням, реактивами, які при цьому використовуються.
В лабораторії молокулярно-генетичного аналізу студентам було представлено сучасні альтернативні методи аналізу для здійснення сортової ідентифікації, сертифікації.
Магістри мали змогу оглянути сховище довготривалого зберігання офіційних зразків.